Kandilli Rasathanesi’nde “Dünya’nın Çekirdeğinden Uzaya Jeomanyetik Alan” Semineri Düzenlendi.

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Jeomanyetizma Laboratuvarı tarafından düzenlenen “Dünya’nın Çekirdeğinden Uzaya Jeomanyetik Alan” başlıklı seminer, enstitümüz ev sahipliğinde başarıyla gerçekleştirildi.

1868 yılında kurulan Kandilli Rasathanesi, modern jeofizik çalışmaların ülkemizdeki öncüsü olarak sadece deprem gözlemleriyle değil, jeomanyetik araştırmalarıyla da öne çıkmıştır. Jeomanyetizma Laboratuvarı, 1927 yılında Fatin Hoca’nın yaptığı ilk manyetik ölçümlerden bu yana, Türkiye’de sistematik jeomanyetik kayıtların tutulduğu ilk ve tek merkez olmuştur. Bugün bu laboratuvar, uluslararası veri merkezlerine sağladığı güvenilir jeomanyetik verilerle dünya çapında önemli bir konuma sahiptir.

Bu anlamlı etkinlikte, jeomanyetizma temelinde geliştirilen manyetik yöntemlerin jeofizik mühendisliğindeki farklı uygulama alanları ve yenilikler, alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla ele alındı. Seminerde sunulan çalışmalar; yer kabuğu araştırmalarından arkeolojik keşiflere, enerji kaynaklarının bulunmasından uzay hava olaylarının incelenmesine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsadı.