6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri: Yer Bilimleri ve Mühendislik Perspektifinden 2. Yıl Çalıştayı (06.02.2025)

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nde, Kahramanmaraş depremlerini yer bilimleri ve mühendislik perspektifinden ele aldığımız kapsamlı bir çalıştay başarıyla tamamlandı.

Çalıştayda, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Kahramanmaraş Depreminde Bina Performanslari, Doç. Dr. Cengiz Zabcı, Kahramanmaraş Depremlerinden Jeolojik Çıkarımlar, Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu ise Kahramanmaraş Depremlerinde Oluşan Ağır Yapısal Hasarda Tasarım, Yapım, Denetim Süreçlerinin ve Deprem Yönetmeliklerinin Etkisi üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler.

Öğleden sonraki oturumlarda, Prof. Dr. Semih Ergintav, Uzay Jeodezisi Sayesinde Gözlenen Kahramanmaraş Depremlerinin Beklenmedik Uzak Alan Deformasyonu, Prof. Dr. Nurdan Memişoğlu Apaydın, Kahramanmaraş Depreminde Ulaştırma Yapılarının Deprem Davranışı, Doç. Dr. Ali Özgün Konca ise Kahramanmaraş Depreminin Hazırlık Aşaması: Narlı Havzası İçindeki Öncü Aktivite ve Tektonik Önemi üzerine değerli paylaşımlarda bulundular.


Çalıştayın son bölümünde, Prof. Dr. Ufuk Hancılar, Kahramanmaraş Depremi Hızlı Hasar ve Kayıp Değerlendirmeleri, Dr. Yasemin Korkusuz Öztürk, Kahramanmaraş Depremi Dinamik Modellemesi - Deprem Doğu Anadolu Fay Zonunun Farklı Bir Segmentinde Başlasaydı?, enstitü müdürümüz Prof. Dr. Nurcan Meral Özel ise Kahramanmaraş Depremleri Sismik Şiddet, Yapısal Hasar ve Mikrotremor Kayıtları Arasında Korelasyonlar sunumlarıyla önemli katkılarda bulundular.


Çalıştay süresince deprem risklerinin azaltılması, güçlendirme yöntemlerinin önemi ve gelecekteki olası afetlere yönelik hazırlık stratejileri konularında bilimsel değerlendirmeler paylaşıldı. Ayrıca, çalıştayımıza İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Mahmut HERSANLIOĞLU da katılarak, afet yönetimi ve risk azaltma çalışmaları konusunda görüşlerini paylaştı.

Çalıştayımıza değerli katkılarıyla destek veren tüm konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederiz.