CTBTO son yıllarda veri, teknoloji ve bilgi birikimlerinin sivil ve bilimsel uygulamalara katkılarına yönelik açılımlar geliştirmiş bulunmaktadır. Buna neden olan en temel unsur ise, 26 Aralık 2006 tarihinde Sumatra depreminin ardından yaşanan tsunami afetinin ardından gerek taraf ülkelerden gerekse uluslararası camiadan gelen talepler üzerine tespit edilen gereksinimler olmuştur.
CTBTO, bu baÄŸlamda UNESCO ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde 2005 Mart ayından baÅŸlayarak 20 ay süre ile IDC verilerini Avustralya, Hawai, Japonya ve Malezya’daki Tsunami Uyarı Merkezlerine göndermiÅŸ, özellikle IMS istasyon ağından elde edilen verilen IDC aracılığı ile Tsunami Uyarı Merkezlerine aktarımının diÄŸer mevcut uluslararası sismoloji aÄŸlarına göre çok daha hızlı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtiÄŸinin tespit edilmesinin ve testin baÅŸarıyla sonuçlanmasının ardından, Japonya, Avustralya, Filipinler, Amerika BirleÅŸik Devletleri, Endonezya, Tayland, Malezya ve Fransa CTBTO ile anlaÅŸmalar imzalamış ve belirlenmiÅŸ IMS istasyonlarından eÅŸ zamanlı veri alımına baÅŸlamıştır.
Türkiye, Tsunami Erken Uyarı Merkezi çalışmaları kapsamında Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması AntlaÅŸması Örgütü (CTBTO) Hazırlık Komisyonu ile bir antlaÅŸma içine giren sekizinci devlet olmuÅŸtur. Ä°lgili anlaÅŸma CTBTO’nun yönetici sekreteri Tibor Tóth ve Türkiye Cumhuriyeti Viyana Daimi Temsilcisi Sayın Ramazan Tomur Bayer tarafından merkez müdürümüz Doç. Dr. Nurcan Meral Özel’in de katılımı ile 3 Mart 2011 tarihinde Viyana’da imzalanmıştır. AnlaÅŸma uyarınca tarafımızdan belirlenmiÅŸ sismik istasyonlardan merkezimize eÅŸ zamanlı veri aktarımı gerçekleÅŸtirilecektir.
Kaynak: Kaynak: www.ctbto.org
Haber linki için tıklayınız: “http://www.ctbto.org/press-centre/highlights/2011/turkey-joins-ctbto-tsunami-watch/”